Heartfulness Deventer
Trainingen in Aandacht vanuit Essentie

Zelfcompassie bij ziekte - MBP basistraining

Jij bent NIET je ziekte! Voor mensen met (chronische) ziekte, burn-out, vermoeidheid, onbegrepen klachten (SOLK) en pijn is balans en regelmaat in het leven een must. Evenals het stellen van grenzen m.b.t. dagelijkse activiteiten. Herken jij het effect van overbelasting op goede dagen en uitgeput voelen op mindere dagen? Dit gevoel gaat vaak gepaard met emoties, frustratie, wanhoop of paniek. Hoe kun je daar anders mee leren omgaan?


In deze training leer je het verschil kennen tussen primaire en secundaire pijn. Primaire pijn zijn pijnlijke fysieke sensaties, mentale toestanden of stressvolle omstandigheden die we (tijdelijk) ervaren. Leerdoel in de training is: hoe erken je deze?

Secundaire pijn ontstaat door al onze reacties op primaire pijn. Reacties zoals fysieke spanning, angst, negatief denken, piekeren, jezelf verdoven, emotie-eten, vermijden of weglopen. Je kunt leren dit niveau van pijn te verminderen of zelfs te overwinnen en dit verbetert je levenskwaliteit vervolgens weer...


Voor deze training is ervaring met meditatie niet nodig en deze training is ook geschikt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. 

Er word rekening gehouden met jouw mogelijkheden en grenzen.


Ziek zijn vraagt om een aanpassing van jou ten opzichte van je dagelijks leven, vermoeidheid en pijn. Daarover gaat deze mindfulness based training. Je krijgt handvatten voor meer levenskwaliteit, evenwicht en behoud van energie ondanks je ziekte en je leert anders omgaan met primaire en secundaire pijn! JIJ BENT NIET JE ZIEKTE, ziekte is een onderdeel van jou!                


Het uiteindelijke doel is om meer balans en ritme (pacing) te creëren in het dagelijks leven ondanks ziekte of pijn. In de training worden je een reeks oefeningen aangereikt om meer en meer te beoefenen gedurende de dag.


Is je kwaliteit van leven veranderd?

Ken je dat gevoel van ziek zijn en onbegrip? Voor jezelf, omdat je lichaam anders reageert dan jij wilt, maar ook onbegrip vanuit je omgeving voor jouw veranderde situatie? Heb je moeite om te komen tot acceptatie, omdat je leven nooit meer wordt zoals voorheen. Maakt het je somber, emotioneel of moedeloos, omdat je de vanzelfsprekendheid van gezond zijn bent kwijtgeraakt?

In deze 6-weekse training leer je om je ziekte en je dagelijks functioneren te gaan zien vanuit een ander perspectief door zelfonderzoek. Het brengt persoonlijke bewustwording, emotioneel evenwicht, vermindert stress en kan pijn verzachten.


Mens zijn, ondanks ziekte!

Zelfonderzoek moedigt aan om dieper in de toestand van mens zijn te kijken. Kwetsbaarheid en ziekte. Elk lichaam is onderwerpen aan ziekte en verval (dat gepaard gaat met ouder worden). Imperfectie is menselijk en universeel. We kunnen leren om de fijne lijn te bewandelen tussen het onszelf helpen enerzijds en het aanvaarden van de onvermijdelijke moeilijkheden in het leven anderzijds.

Door dieper te kijken naar het mens zijn en imperfectie kunnen we in het reine komen met onszelf en tegelijkertijd ook empathie ontwikkelen voor anderen die lijden. Kwetsbaarheid als kracht, moed en lef cultiveren om vanuit het hart verandering aan te gaan.

Er is iedere les tijd en ruimte voor interactie met elkaar en voor persoonlijke inbreng.

Daarnaast worden er geleide meditaties en adem- en stiltemeditaties gegeven evenals mindfull bewegen (indien mogelijk). De geleide meditaties worden je na afloop van een les per email thuisgestuurd om vrijblijvend te oefenen.  


Info en voorwaarden voor deelname:

Voorafgaand aan deelname volgt een telefonisch kennismakingsgesprek. Ervaring met meditatie is een pré maar geen must! De training wordt groepsgewijs gegeven in Deventer-Centrum en online. Een groep bestaat uit maximaal 6 deelnemers.  Trainingen gaan van start bij voldoende deelnemers! 

 

Individuele mindfulness-coaching (MBP coaching) gericht op aandacht voor stress, burn-out, ziekte en pijn en leven vanuit een ander perspectief is ook mogelijk en daarvoor gelden andere tarieven. Informeer bij Mariet naar de mogelijkheden! Individuele MBP coaching vindt plaats in Bathmen of ambulant (op locatie, wanneer je bedlegerig bent of aan huis gebonden) of online via Beeldbellen (AVG-proof volgens privacynormen / NEN 7510 - ISO27001).