Heartfulness Deventer
Trainingen in Aandacht vanuit Essentie

Mindful Leven

Mindfulness betekent: bewust je aandacht ergens op richten, op het hier en nu, en niet oordelend zijn over wat je verder gewaar wordt. Mindfulness is een meditatievorm uit het Boeddhisme en betekent letterlijk: ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. 

 

Mindfulness leren beoefenen! Spelenderwijs bewustwording creëren door praktische beoefening en letterlijk de stroom van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties leren observeren zonder erin mee te gaan. Dat kan echt!

We gebruiken hiervoor technieken uit de beproefde Mindfulness Based Stress Reduction and Relaxation training (MBSR) van de Amerikaan Dr Jon Kabat Zinn en therapie (MBCT) van Dr Zindel Segal, Mark Williams, John Teasdale.


Wat houdt een les Mindful Leven in?

Bij stress, burn-out en paniekklachten, ziekte, pijn, onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over de situatie, negatieve gedachten of gevoelens, maar dit heeft helaas vaak een averechts effect.

Je leert om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van jouw gedachten, lichamelijke (pijn)sensaties en gevoelens.

De training leert je om bewuster stil te staan bij jouw ervaring van het ‘hier en nu’ en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met je klachten om te gaan. Je wordt zoveel mogelijk aangemoedigd om wat je tijdens de training leert in jouw dagelijks leven toe te passen.


Wat is het doel?

Door de uitleg en oefeningen rondom de aard van het denken (we onderzoeken gedrag, gedachten, gevoelens) kun je leren een andere houding hierin aan te nemen. Zo ontstaat meer innerlijke ruimte, aandacht en mildheid naar jezelf én je omgeving! 


Praktische informatie:

Deze MBSR/MBCT basistraining bestaat uit 8 lessen van ruim 2 uur + pauze. Iedere les is er een kort blok uitleg, telkens vanuit een ander thema: bijv. werking van het brein en lichaam bij stress, stressreacties, grenzen, emoties, triggers en weerstand enz.

Je leert omdenken én focussen op de reacties van je adem, lichaam en geest én door meditatiebeoefening te zijn in het moment.

Er is tijd en ruimte voor groepsinteractie en voor persoonlijke inbreng. Daarnaast worden er geleide meditaties, adem- en stiltemeditaties gegeven en mindful bewegen.


De lessen zijn ervaringsgericht en ervaring met meditatie is niet nodig!

De geleide meditaties worden je na afloop van een les per email thuisgestuurd om vrijblijvend te oefenen.

Het is belangrijk dat je thuis dagelijks een half uur tot drie kwartier besteedt aan de oefeningen.


Wat zijn de kosten en vergoedingsmogelijkheden?

De prijs voor deze Mindful Leven-training bedraagt 425 euro en 595 euro (incl. BTW) wanneer de werkgever betaald. Prijs incl. lesmap, werkbladen en audiobestanden, consumpties. De mindfulnesstraining kan deels vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Zie vergoedingen!

Daarnaast is deelname aan een stiltedag tegen gereduceerd tarief mogelijk.

Voor een individuele training geldt een ander tarief, op aanvraag via de mail alle informatie. Deze is online te volgen en fysiek.

Trainingen dienen voor iedereen financieel toegankelijk te zijn. Deelname met reductie is mogelijk vanuit het ondersteuningsfonds bij laag inkomen.


Wanneer? Kijk voor de mogelijkheden in de agenda!


Info en voorwaarden voor deelname:

Voorafgaand aan deelname volgt een telefonisch kennismakingsgesprek. Ervaring met meditatie is een pré maar geen must!

De training wordt individueel, in duo's en groepsgewijs gegeven op de Zen-Zolder in Bathmen, Hierden en Deventer e.o. en daarnaast online via Zoom!

Een groep vormt zich organisch en bestaat uit maximaal 5 deelnemers (Bathmen) en 10 deelnemers (Hierden/Deventer). 

De groep is NIET THERAPEUTISCH van aard. Trainingen gaan van start bij voldoende aanmeldingen.