Heartfulness Deventer
Trainingen in Aandacht vanuit Essentie

Mariet Rutten - een therapeute en trainer pur sang!

Hoe wordt Mariet als mens en trainer gezien door haar leraren?

 

Erik van den Brink (psychiater): "Onze wegen kruisten zich toen Mariet al een lange weg achter de rug had van onbegrepen klachten en ziek zijn, van hoop en wanhoop, van steeds weer vallen en moedig weer opstaan. Met veel respect en bewondering nam ik kennis van haar persoonlijk verhaal en hoe zij leerde leven met kwetsbaarheid en onzekerheid. Zij is ervaringsdeskundige bij uitstek als het gaat om het leren omgaan met menselijk lijden, het vinden van de juiste hulp en het aanspreken van ons zelfhelend vermogen daarbij. De metafoor dringt zich op van de lotusbloem die mooier en mooier wordt, naarmate de wortels dieper en dieper in de modder reiken. Haar bijzondere weg maakt haar tot een bijzonder mens en ongetwijfeld tot een bijzondere compassietrainster. Moge Mariet velen inspireren om wijsheid en compassie in hun leven tot bloei te laten komen." 

 

Mabel de Graaf-van Osnabrugge (therapeut): "Mariet staat haar mannetje. Je kunt niet om haar heen. Dat is de eerste indruk die zij afgeeft. Mariet is zacht, warm voelend en helderwetend; dat vooral ook! Ik heb Mariet mogen zien op de bodem van de put en jubelend van geluk. Ik heb gezien hoe zij tegen elke muur binnen het medische circuit opliep en ik heb gezien hoe zij met volharding, door trouw te blijven aan haar innerlijke stem, ook elke deur in datzelfde circuit open kreeg. Mariet is ervaringsdeskundige èn geschoold vakvrouw. Ze is kwetsbaar en krachtig tegelijk. Ze is een toonbeeld van iemand die de moed heeft om bij zichzelf naar binnen te gaan, de eigen schaduw te onderzoeken, haar eigen aandeel in haar levensproces onder ogen te komen. Zij put daarmee uit een rugzakje dat uniek is en van onnavolgbare waarde voor een ieder die een helpende hand nodig heeft. Elk mens is uniek, maar soms denk ik weleens: waren er maar mensen zoals zij!"

 

En wat zeggen cursisten over Mariet?

 

Mariet heeft veel ervaring en dat merk je. Het is onzettend fijn en herkenbaar dat ze kan delen uit haar eigen schat aan ervaringen. Ze geeft me de ruimte voor wie ik ben en ik voel me gezien.

 

De kracht van Mariet is haar openheid, humor, moed, kennis als therapeute en haar eigen levenservaring. Ze spiegelt me en gebruikt voorbeelden uit het dagelijks leven en haar eigen ziekteproces, waarin ze het lef had om door te zetten op een positieve manier.

Eerst riep het weerstand op bij me en nu besef ik ieder mens is imperfect. Ook ik en ik leg mijn lat veel te hoog. Dat geeft mij kracht om het anders te doen, om te mogen leren om milder en vriendelijker voor mijn lijf te zijn. Dat is niet makkelijk, maar ik blijf proberen!

 

Mariets lessen zijn laagdrempelig en heel duidelijk door een goede uitleg. Daarnaast krijg ik de vrijheid om mezelf te zijn én dat geeft me weer vertrouwen.

 

Op sommige dagen verafschuw ik mijn lijf en de pijn die ik heb, Mariet heeft me geleerd om vriendelijker te zijn en vanuit mijn hart te kijken naar mijn pijn. Eerst maakte me dat verdrietig en nu ik verder ben, kan ik weer genieten ondanks mijn pijn. Het hoort bij mij en dat kan ik nu accepteren. Ik heb er jarenlang tegen gevochten, raar maar waar en dat besef ik nu pas na deze training.

 

Iedere dag sta ik op mijn pijn, op sommige dagen voel ik me somber. Door deze training heb ik geleerd om daar anders mee om te gaan. Ik dacht het niet te kunnen, ik kan het dus wel en daardoor kan ik weer de kleine dingen zien die belangrijk zijn ondanks dat ik  ziek ben. De training heeft me geleerd dat ziek zijn bij me hoort en er meer is in het leven.

 

Zoals Mariet is wil ik ook zijn - KRACHTIG en niet het zielige hoopje mens zoals ik me voelde toen ik begon. Ik had een schop onder mijn kont nodig en die heb ik op milde wijze gekregen in deze training.

 

Ik wist niet waar ik aan begon, maar had een gevoel van ik probeer het gewoon. Mariet legt de dingen simpel en in dagelijks voorbeelden uit. Ze houdt me een spiegel voor. Ik ben daardoor mezelf tegen gekomen uiteindelijk en dat werd tijd, ik ging al jaren over mijn grenzen. Nu weet ik het verschil tussen een harde en een zachte grens. Ik had nooit kunnen bedenken, dat dit verschil zo'n impact zou kunnen hebben op mijn kwaliteit van leven als ziek mens. Het is écht zo en dat maakt me dankbaar.

 

Op een dag besloot ik: het moet anders. Het gaat niet meer. Ik bleef gevoelsmatig vechten tegen mezelf en voor erkenning van mijn ziekte. Het leek alsof niemand me hoorde en nu weet ik: ik hoorde mezelf niet! Dat heb ik geleerd op deze cursus en dat deed pijn, als ik eerlijk ben en dat vind ik ook van Mariet, ze is eerlijk en no-nonsens, bekijkt ziekte met humor door haar ervaring. Dat sterkte mij...